Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julmusik – Tips

Julmusik är den musik som antingen handlar om jul eller sjungs och spelas speciellt kring juletid. Julmusiken återfinns inom alla slags musikstilar, såväl folkmusik, visor och dansbandsmusik som pop och rock. Det finns julsånger som handlar om Jesu födelse i Betlehem (sakrala sånger), men också mer kommersiell musik som handlar om jultomtar och julgranar (profana sånger). Vissa julsånger är också en kombination av ett profant och sakralt tema.

Vad handlar julmusik om

Till julmusik hör alla de sånger som handlar om jul och julfirande, till exempel Last Christmas med Wham och När juldagsmorgon glimmar. Likaså hör sånger som innehåller ord och namn som förknippas med jul, till exempel julgran, tomte, gröt, julklappar och Jesusbarnet till julsångerna. Här i Norden förknippar man också jul med mörker, snö och kyla, som i Bjällerklang och Tomtegubben som hade snuva. Julmusik handlar också ofta om ljus, som Nu tändas tusen juleljus. Till julmusik hör också olika slags danslekar som ofta används vid dans kring granen. Dit hör exempelvis Raska fötter och Karusellen. Dessa sånger används inte enbart vid jul utan också vid till exempel midsommar när man dansar kring midsommarsången.

Olika tider har olika teman i musiken och det gäller förstås även julmusiken. Tidigare fanns många sånger som handlade om sjömän och svenska migranter som vistades långt bortanför Sveriges gränser, exempelvis Jul i främmande hamn och Sjömansjul på Hawaii. Numera är inte båt ett lika vanligt färdmedel och dessa sånger är därför ovanliga. Idag tas ofta drömmen om världsfred upp i juletider, liksom frågor om global uppvärmning, vilket har gjort att det finns flera sånger som handlar om dessa teman, exempelvis Jul av Ralf Peeker och Thorleifs, Stackars lilla tomten av Markoolio och Rob´n´Raz samt Borta bra men hemma bäst av Magnus Uggla.

Här i Sverige räknas också adventssånger, luciasånger och nyårssånger till julsånger, eftersom alla dessa högtider firas omkring jul.

Många influenser

Många av de julsånger som används i Sverige idag har gamla anor, framförallt gäller det de julpsalmer som spelas i kyrkan. Men julmusik är något som ständigt förnyas, eftersom det kommer nya julsånger hela tiden. Det kommer ett stort antal julsånger med inspiration från andra länder, framförallt översätter man ofta julsånger från engelska till svenska. Många artister brukar också under sin tid som artist eller grupp ge ut en eller flera julskivor, vilket till exempel Carola, Jan Malmsjö, Magnus Carlsson, Celine Dion, Sissel Kyrkjebö och Bob Dylan har gjort. Antingen skriver de helt nytt material eller så gör de sin egen tolkning av kända julsånger som funnits sedan tidigare. Julen är den största högtiden, inte bara här i Sverige utan i många länder, vilket gör att julmusik tillsammans med sommarpop är den största säsongsbundna musiken.

Exempel på kända advents- och julsånger

Här är några exempel på kända julpsalmer och julsånger: Ett barn är fött på denna dag; Stilla natt, heliga natt; Hosianna, Davids son; Jul, Jul, strålande jul; O helga natt; När juldagsmorgon glimmar; Nu tändas tusen juleljus; Bjällerklang; Mitt vinterland; Nu är julen här; Jag drömmer om en jul hemma; Happy New Year och Ser du stjärnan i det blå. Flera av dessa låtar finns på Absolute Christmas t.ex.

Vad brukar du lyssna på? Skriv gärna en kommentar nedan.

Köp Julmusik

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...1 kommentar

  1. Smith and Jones säger:

    På Spotify kan man hitta trevliga julmelodier.
    Till exempel Marsipanmarodör och Kanske tomten har Facebook med Skånske Arne & Jonny Spöge.

    Sätt betyg: Thumb up 0 Thumb down 0

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny