Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julmat – Introduktion

Julmat är ett sammanfattande namn för all den mat som serveras under julhelgen. Det är stor variation på vad man äter under julhelgen beroende på vart i världen man bor. I USA äts kalkon, i Polen karp och här i Sverige äter vi bland annat lutfisk och julskinka.

Julmat i Sverige

Sverige är välkänt för sina julbord som serveras framförallt på julafton, men som erbjuds under i stort sett hela december och även i slutet av november på många restauranger runt om i landet. Ett julbord är ett slags buffébord som består av många olika matvaror och maträtter. Det som dominerar vid julbordet är rätter baserade på griskött, det vill säga julskinka, julkorv, sylta, köttbullar, prinskorv och dopp i grytan. Dopp i grytan innebär att man doppar skivor av vörtbröd i spad som man tagit till vara på vid kokningen av de andra rätterna som ingår i julbordet. Även fiskrätter är vanliga på julbordet, som inlagd sill, strömming, ål, lax och lutfisk. Exakt vad man äter på julbordet kan också skilja sig åt beroende på landskap. I norr äter man gärna viltkött, i Roslagen äter man julgädda och på Gotland lamm och saffranspannkaka.

Risgrynsgröt är något som man ofta äter antingen som lunch eller i anslutning till julbordet. Blir det gröt över så gör man Ris à la Malta. I gröten läggs ofta en sötmandel och den som får mandeln i sin portion spås bli gift under det kommande året. Förr i tiden ställde man ofta en tallrik med julgröt utomhus för att hålla hustomten på gott humör. Skulle man glömma bort det så kunde man räkna med att tomten under det kommande året skulle ställa till med otyg av olika slag.

Julbordet inleds gärna med snaps och som måltidsdryck dricks vanligen julmust. Glögg med pepparkakor, russin och mandel avslutar gärna julbordet.

Julmat i andra länder

I Tyskland varierar julmaten beroende på vilken del av landet man bor i. Det är vanligt att man äter gås, anka eller viltkött tillsammans med Kartoffelklöße. Tamgås och karp är vanliga julrätter, liksom potatissallad och knackwurst. Man äter gärna kål till maten: rödkål, grönkål och brysselkål. Bakverk som Lebkuchen, Spekulatius och Stollen är vanligt förekommande.

I Polen börjar man äta julmat när den första stjärnan visar sig på himlen på julafton och man bryter oblat med varandra och önskar varandra olika saker innan man börjar ta för sig av julbordet. Bordet är dukat med vit duk och innehåller vanligen 12 maträtter. Man ska gärna pröva lite av varje rätt eftersom det bringar lycka under det kommande året. Man dukar alltid bordet till en person mer än vad som är bjudna, eftersom en oväntad gäst alltid ska vara välkommen. I Polen äter man olika sorters sill, svampsoppa gjord på torkad svamp med pasta, rödbetssoppa med uszka (tortellini-liknande degknyten), stekt karp, surkål, piroger med surkål, pasta med vallmo och honung och som avslutning en kompott av torkad frukt. På juldagen äter man skinka och olika korvar.

I Storbritannien äter man ugnsbakad kalkon eller gås med potatis och plum pudding är den självklara efterrätten.

Vad har du på Julbordet? Skriva gärna ditt tips som en kommentar nedan.Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 har satt betyg, medelvärde: 3,50 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny