Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julmarknader i Sverige

Sverige har en lång tradition av julmarknader. De flesta av de större svenska städerna har någon form av julmarknad strax innan jul. Där kan man köpa julpynt och även julklappar, ofta i form av hantverk eller egenproducerade saker. Är man ute efter personliga julklappar, ätbara julklappar eller unika julklappar finns det därför mycket att välja bland. På julmarknaden är det ofta underhållning, exempelvis en kör som sjunger julsånger och kanske kommer ett luciatåg dit och sprider ljus och värme. Tomten brukar vara på plats, till glädje för alla barn. På marknaden kan man förstås också köpa traditionellt julgodis eller julmat, eller varför inte fika glögg och pepparkakor – gott och värmande. Här är några av de mest kända julmarknaderna i Sverige.

Skansen
Skansen har julmarknad varje helg i advent. Där kan man köpa klassiska julsaker, julmat, julgodis, gammeldags juldekorationer, trähantverk, sameslöjd och mycket mer. Det bjuds också upp för dans kring granen för såväl stora som små.

Liseberg
Liseberg stoltsera med en av Sveriges största julmarknader. Den traditionella julmarknaden lockar med julbord, design- och konsthantverksmarknad, isbana, allsång och julmusik. Man kan också strosa runt bland det enorma utbudet av marknadsstånd som säljer stöpta ljus, karameller, glögg, leksaker och mycket annat.

Huseby Bruk
På Huseby bruk, 2 mil söder om Växjö, hålls varje år Nordens största julmässa. Ungefär 170 utställare ställer ut och säljer hantverk och julmat av alla de slag. Genom att strosa runt bland stånden och känna de traditionella dofterna av en, saffran och levande ljus så drabbas man definitivt av julstämning. Tusentals marschaller tänds i skymningen och överallt finns julbockar, tomtar, handstöpta ljus och halmarbeten. I matbodarna finns all den julmat och julgodis man kan tänka sig för provsmak eller försäljning. Mässan hålls i mitten av november.

Jamtli
Till Jamtli i Östersund lockas årligen 20 000 människor på julmarknad. Marknaden har funnits i snart 25 år och lockar såväl gammal som ung. Det är en tradition att gå på julmarknad i den historiska och stämningsfulla miljön på Jamtli. Man kan köpa lokalproducerad mat, hemslöjd och hantverk, njuta av underhållningen och bara insupa den härliga julstämningen. Marknaden brukar hållas första helgen i december.

Kosta
Kosta samhälle och Kosta julmarknad lyses upp av 2 miljoner julljus, vilket gör marknaden till Europas tredje största julljusinstallation. Mitt i glasriket i Småland ligger det lilla samhället Kosta, som årligen anordnar julmarknad under slutet av november och början av december.

Gammeljul på Vadstena slott
Gammeljul är en julmässa som under fyra dagar arrangeras på Vadstena slott. Det är en av Sveriges äldsta och största julmässor och den anordnas i en otroligt stämningsfull miljö. Får man inte julstämning på Vadstena slott så får man det aldrig. Ett åttiotal av Sveriges absoluta bästa slöjdare ställer ut på julmässan och det finns arbeten i exempelvis halm, trä, smide och textil utställda i slottets alla salar och gångar. I den välfyllda matboden finns alla läckerheter som hör julbordet till. Vägen upp till slottet och själva slottsgården är fyllt med levande ljus, facklor och marschaller och julmässan skapar ett magiskt minne för livet. Mässan hålls vanligen under den sista helgen i november.

På Falbygdens Ost i Falköping anordnas med start i oktober varje år den traditionsenliga julmarknaden. Julmarknaden har öppet varje dag ända fram till jul och folk kommer från när och fjärran för att botanisera bland så väl tomtar som ostar.  Öppningen av den populära julmarknaden drar mycket folk och både tomten och lokala liveband brukar dyka upp för ett gästspel. Dagen till ära delas det också ut 250 gratisbiljetter till den populära ostbuffén men det är först till kvarn som gäller.
 Förutom att många besökar julmarknaden för att ta del av den gemytliga stämmningen som råder gör många sina inhandlingar inför julen här. Vare sig det gäller julklappar, julpynt eller julbordet. På Julmarknaden finns allt från änglar och tomtar till granar och förstås den populära ostbuffén. Dessutom ställer en rad olika lokala producenter ut på torghandeln som anordnas på gården utanför Falbygdens Ost.
Känner du till någon mer julmarknad? Skriv en kommentar nedanför så publicerar vi.
Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 har satt betyg, medelvärde: 3,40 av 5)
Loading...1 kommentar


  1. Bra sida .
    Skulle önska att ni kompleterade med upgifter på var och hur man anmäller sit intresse för att få delta på ovan marknader/mässor .

    Sätt betyg: Thumb up 4 Thumb down 2

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny