Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Svenska Jultraditioner

Det julfirande som vi har här i Sverige idag är influerat av hedniska, nordiska, germanska och kristna traditioner som har funnits från vikingatiden och framåt. I det som vi kallar för svenska jultraditioner ingår bland annat julgran, julpynt, adventsljusstakar, lucia, nyår, adventskalender, julklappar, julkort, jultomten, julbord, jullekar, julrim, julstädning, julgodis och allehanda julförberedelser och julstök.

Julen varar än till påska

Den kristna julen anses pågå från julaftonskvällen och fram till Tjugondedag Knut som är den 13 januari. Här i Sverige anser nog de flesta att juletiden varar i stort sett hela tiden från första advent i början av december och fram tills efter trettondagen i januari.

I Sverige är julförberedelserna en viktig del av julfirandet. Affärerna börjar redan i oktober med att sälja julpynt och anspela på julafton. Skyltsöndag är en viktig del av handeln. Egentligen ska skyltsöndag vara den dag som affärerna börjar julpynta i sina skyltfönster och sälja julklappar. Men numera så säljs julsaker allt tidigare i butikerna, så skyltsöndag har inte riktigt kvar samma betydelse. Dock är skyltsöndag fortfarande en tradition och i alla svenska städer går man ur huse för att umgås och titta på affärernas utbud och underhållningen på staden. Skyltsöndag brukar vara sista helgen i november, alternativt den helg då det är första advent.

Man handlar förstås inte bara julklappar utan december månad går åt till mycket annat julstök också. Man kokar knäck, bakar julgodis, lägger lutfisken i blöt, steker köttbullar och stöper ljus. Lucia firas i mitten av december och många kyrkor har fina julkonserter att njuta av. Även de som inte är kyrkligt intresserade annars under året går i kyrkan kring juletid för att vara med på julotta, midnattsmässa eller annat. I Sverige är jul en stor familjehögtid och man vill gärna fira tillsammans med släkten och familjen.

Hela huset pyntas upp

Inför julen så ska husen och lägenheterna julpyntas. Många brukar börja med en rejäl julstädning för att få det rent och fint. Därefter pyntar man med adventsljusstakar, adventsstjärnor, julgran, girlanger, tomtar, lucior, julbockar, grisar, pepparkakshjärtan och liknande. Julgardiner och dukar läggs fram i de traditionella julfärgerna rött och grönt. I Sverige dök de första klädda julgranarna upp omkring mitten av 1700-talet. Fortfarande idag är det viktigt för de flesta att ha minst en julgran. Bor man i hus eller villa så brukar man ha en adventsgran med belysning utanför huset från första advent och framåt. Inomhus har man också en julgran eller jultall med belysning och pynt som tas in och kläs dagarna före jul. Med tanke på vår mörka och kalla vinter så ligger betoningen av julpyntet till stor del på ljus och värme.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bli först att sätta betyg!)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny