Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Nyår

Nyår är en traditionell högtid som firas runt om i världen för att fira starten på ett nytt år. I världen så följer man olika kalendrar, så alla firar inte nyår samtidigt, men de flesta länder firar sitt nyår oavsett när det infinner sig. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar, såväl dagarna före som efter själva nyåret. Vissa nyår har en religiös anknytning, andra länders nyår har sin bakgrund i årets rytm, till exempel vårdagjämningen som är 20 – 21 mars.

Svenskt nyår

Här i Sverige firar vi nyår natten mellan 31 december som är nyårsafton och den 1 januari som är nyårsdagen. Tolvslaget betecknas då som övergången mellan det gamla året och det nya året. I Sverige är inte nyårsfirandet lika traditionsbundet och familjebundet som julen. På julen är det vanligt att man firar tillsammans med familjen och att man följer vissa givna traditioner från år till år, som julbord, Kalle Anka på teve, julotta, jultomte, julklappar och så vidare. Nyår är det mer vanligt att man firar tillsammans med sina vänner, precis som midsommar. Ett vanligt nyårsfirande består av en nyårsfest eller nyårsmiddag, som då är mer exklusiv än vanligt och man är finklädd. För många är fyrverkerier ett måste på nyår, så strax innan tolvslaget går man ut på en plats där man antingen kan avlossa sina egna fyrverkerier eller titta på andras. Den största delen av de fyrverkerier som säljs till privatpersoner i Sverige används just under nyårsafton.

Många orter har offentligt nyårsfirande där man avlossar fyrverkerier väl synliga för många av ortens invånare och då kan man, om man bor så till, gå till fönstret eller balkongen för att titta på dessa. Själva tolvslaget firas genom att man skålar i champagne och önskar varandra Gott nytt år. Vissa avlägger också ett nyårslöfte som man förväntas infria under året. Det kan vara att börja träna, sluta röka, gå ner i vikt eller att spendera mer tid tillsammans med familjen.

Offentligt nyårsfirande

På de flesta orter i Sverige har man offentligt nyårsfirande med mat, underhållning, nedräkning inför tolvslaget och fyrverkerier. På Skansen pågår ett av Sveriges största nyårsfiranden, där man också varje år reciterar dikten Nyårsklockan (Ring klocka ring) från Sollidenscenen. Bland annat har Georg Rydeberg, Jarl Kulle, Margareta Krook och Jarl Kulle varit recitatörer genom åren. Detta nyårsfirande sänds också i teve. När det gäller just teve så är det flera program man förknippar med nyår, bland annat Grevinnan och betjänten som varje år sänds på nyårsafton, filmen Ivanhoe som sänds på nyårsdagen samt en nyårskonsert framförd av Wienerfilharmonikerna.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (11 har satt betyg, medelvärde: 3,64 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny