Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Lucia

Den 13 december är det Lucia. Hela Sverige firar detta genom det traditionella Luciatåget, med en flicka utklädd till Lucia som leder ett tåg med andra barn och ungdomar utklädda till tärnor, stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtar. I procession tågar man runt på skolan, dagis eller för den delen på jobbet och sjunger traditionella sånger som ”Sankta Lucia”, ”Vi komma från pepparkakeland” och ”Staffan var en stalledräng”.

Det är i alla fall så vi firar Lucia i Sverige. Luciafirandet firas i stort sett faktiskt endast på två sätt varav det ena är det svenska sättet, vilket har sina rötter i svenska traditioner. Det andra är firandet med ursprung från Italien och framför allt Sicilien.

På Sicilien firar man den 13 december till minne av helgonet Lucia. Lucia betyder Den ljusa och kommer från latinets lux. Lucia var en flicka som levde i slutet på 200-talet e.Kr. Det sägs att hon lovats bort till en man, men då hon avlagt kyskhetslöfte vägrade hon förlova sig med mannen. Mannen kände sig därför kränkt och såg då till så att Lucia skulle fängslas och spendera sitt liv som bordellflicka. När hon fördes genom staden stannade plötsligt oxarna som drog hennes vagn och vägrade röra sig ut fläcken. Man försökte då skada Lucia på olika sätt, men hon blev inte skadad. I desperation försökte man istället döda henne genom att hugga henne med ett svärd i halsen, men hon dog inte. Inte förrän prästen kom och gav henne sista smörjelsen slöt hon sina ögon för alltid.

Att Lucia bär ljus i håret kommer från en sägen som säger att Sankta Lucia bar mat ner i de mörka fängelsehålorna till dess fångar. För att kunna bära så mycket mat i sina händer som möjligt satte hon istället ljus på huvudet.

Det svenska luciafirandet härstammar ända från 1500-talet, då Lucianatten enligt dåvarande kalender var den längsta natten på året. Lucianatten representerade början på julen och det var även den här dagen alla förberedelser inför julen skulle vara klara.

På den här tiden var man mycket vidskeplig. Man trodde att onda andar och andra varelser var som mest aktiva natten till Lucia. Särskilt en ond varelse, nämligen den kvinnliga demonen Lussi, var särskilt aktiv under den så kallade Lussinatta. Därför höll man sig för det mesta inomhus under Lucianatten. Istället ägnade man kvällen åt att förbereda det sista inför julen och man höll sig ofta vaken till långt in på småtimmarna, därav det man kallar för lussevaka.

Var man fattig var däremot Lucianatten ett ypperligt tillfälle att samla in några extra slantar, eller få sig en bit mat. Genom att gå runt bland gårdarna och sjunga för folk blev man bjuden på lite mat och kanske även en stark dryck. Även många av den yngre generationen ägnade sig åt gårdssjungningar under Lucia.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (22 har satt betyg, medelvärde: 3,95 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny