Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Jultraditioner i andra länder

Julfirande och jultraditioner ser olika ut i olika delar av världen. Många länder firar inte julafton så mycket, utan koncentrerar sitt julfirande till den 25 december istället. Här är några exempel på hur olika länder runt om i världen firar jul.

Danmark

I Danmark har man inte adventsljusstake utan istället är det adventskransar som man sätter upp. En adventskrans kan vara försedd med ljus samt med band i de danska färgerna rött och vitt. Istället för julbord äter man istället en slags jullunch som kallas för julefrokost. Jullunchen består av sill, skinka, korv och grönkål och till detta dricker man förstås det speciella danska julölet, samt snaps. När man äter middag hemma kan det finnas exempelvis anka, äppelskivor med sylt, skinka, fläsksvålar och man hittar också mycket julgodis, som nougat, choklad och marsipan.

Finland

Finskt och svenskt julfirande är förstås väldigt lika, men det finns några saker som skiljer sig åt. Pikkujoulu, Lilla Jul, är en av skillnaderna. Lilla julafton firas dagen före första advent och denna dag har firats ända sedan 1920-talet. Inför denna dag brukade man pynta med en liten bordsgran med ljus i och alla familjemedlemmar får varsin liten julklapp. Bastu är något som starkt förknippas med Finland och självklart badar finländarna bastu på julaftonsmorgonen. Därefter besöker man familjegraven och tänder ett ljus. På julbordet hittar man bland annat skinka, rosolli (en slags sallad som bland annat innehåller röda bönor) samt ugnsbakade lådrätter som kålrots- och potatislåda.

Frankrike

I Frankrike har nästan varje hem en julkrubba och den står i centrum för julfirandet. Julgran är däremot inte så vanligt. I USA brukar barnen hänga upp strumpor där tomten ska stoppa julklapparna, men i Frankrike ställer barnen istället fram sina skor så tomten kan fylla dem med klappar när han kommer. På det franska julbordet hittar man bland annat gås, ostron, kalkon, gåslever och den speciella jultårtan som kallas för julstubbe. Maten äts sent på kvällen efter julaftonens mässa.

Grekland

Greklands största högtid är egentligen påsken, men julen kommer inte långt därefter. Julafton är en vanlig dag i Grekland och butikerna har då öppet extra länge, ofta fram emot 22-tiden. Barnen går ofta runt från hus till hus och sjunger på julafton och som tack får de godis, fikon, mandlar och valnötter. På juldagsmorgonen inleds julen med att kyrkklockorna ringer till mässa redan klockan fyra. Senare under dagen äter man julmiddag med bland annat kalkon, fylld med ris, kastanjer och pinjenötter.

Japan

Jul kom till Japan först med de kristna missionärerna och från början firades högtiden endast av den kristna delen av befolkningen. Idag har julen blivit en kommersiell högtid som firas av alla. Julklapparna står i centrum och det är lika roligt att ge som att få. Man har influerats av de västerländska jultraditionerna och japanerna har därför numera julgran, julpyntar sina hem och äter kalkon under julhelgen. Nyårshelgen är dock den viktigaste helgen för japanerna. Då dekorerar man huset, klär sig i fina kläder och går runt och driver bort onda andar ur huset inför det nya året.Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 har satt betyg, medelvärde: 4,20 av 5)
Loading...1 kommentar

  1. oops säger:

    En liten rättelse till Finlands jultraditioner. Sällan att vi hinner med julbastun på julaftonmorgonen, utan bastubadandet sköts närmast kvällstid, och då före julaftonen. Rosolli är en salladsblandning av, morötter, gurksallad, sill, och rödbetor. Några röda bönor har jag aldrid sett i våran rosolli, utan det är rödbetor i kuber.
    Med vänlig hälsning
    Oops

    Rekommenderas! Vad tycker du? Thumb up 5 Thumb down 1

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny