Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Jultomten

Han kommer om natten, flygande i en släde dragen av åtta renar. Han landar på taket och klättrar ner genom skorstenen, smyger fram till den klädda granen och lägger julklappar därunder. Sedan klättrar han upp genom skorstenen igen och flyger vidare till nästa hus. De som har sett honom säger att han är en stor och tjock man, helt klädd i rött med vita detaljer och ett stort vitt skägg och stor näsa. På huvudet har han en röd luva. Vem är han? Jultomten, så klart!

Myten om jultomten härstammar från helgonet Sankt Nicolaus. Han föddes i slutet på 200-talet e.Kr. och var en ärkebiskop känd bland annat för sin givmildhet. Han gav mer än gärna åt behövande, och oftast i hemlighet, då han inte ville avslöja att det var han som gett gåvorna eller pengarna. Det sades även att Sankt Nicolaus kunde utföra under och att han med Guds kraft skyddade skepp från att förlisa, varför han från början ansågs vara sjömäns skyddshelgon. När de europeiska sjömännen senare seglade till Amerika spred sig ryktet om Sankt Nicolaus, eller Sinterklaas, som de holländska sjömännen kallade honom. Därav det amerikanska namnet Santa Claus.

Sankt Nicolaus avbildades vanligtvis iförd en röd dräkt, sitt vita skägg och en biskopshatt. Under reformationen försökte protestanterna få folk att sluta dyrka helgon. När det kom till Sankt Nicolaus var detta dock inte det lättaste. Eftersom han symboliserade godhet och givmildhet, och dessutom var skyddshelgon för sjömän, barn och utsatta, ville folk inte släppa taget. Därför avbildades Sankt Nicolaus istället utan sin biskopshatt och endast iförd en röd dräkt, med vita och ibland gröna detaljer, samt sitt vita skägg.

I Sverige var man generellt sett mycket vidskeplig och på alla gårdar viskades det om små hustomtar. I slutet på 1800-talet skrev författaren Viktor Rydberg sin berömda dikt Tomten (1881). Dikten illustrerades av samtida Jenny Nyström, som avbildade tomten som en liten man med stort, vitt skägg och röd luva.

Även i USA framställdes Santa Claus som en man i röd dräkt med vitt skägg och röd näsa, som gärna gav presenter framför allt till barn. Under 1930-talet använde ett känt läskedrycksmärke jultomten i sin reklamkampanj, vilket spred vidare bilden av tomten över hela världen.

I USA tror man att tomten har sin verkstad på nordpolen. I Finland sägs det att tomten bor på fjället Korvatunturi, men eftersom det är så svårt att ta sig dit kan man istället besöka tomten i Rovaniemi i norra Finland, där man har byggt upp nöjesparken SantaPark. Motsvarande SantaPark finns i Sverige strax utanför Mora, där Tomteland ligger. Tomteland är även känt utomlands som SantaWorld.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 har satt betyg, medelvärde: 4,08 av 5)
Loading...2 kommentarer inskickade

 1. Linnea säger:

  Jag tycker att det var en bra fakta om tomten, jag lärde mejj saker jag inte visste, jag visste inte att tomten var typ sjöman:) det var en rolig fakta text om men förstod lätt vad ni/du menade.
  jag har inte undrat mycket om tomten på länge men när jag var liten ville jag veta allt som gick att veta om tomten! så jag tycker att det är bra att ni har gjort lite fakta om våran egen tomte far =)
  kram linnea
  ps ni kan vell ta med en lite bild på tomten??
  tack i så fall!

  Rekommenderas! Vad tycker du? Thumb up 17 Thumb down 6

 2. Daniel säger:

  Detta är enbart riktat mot den kristna tomten.

  Rekommenderas! Vad tycker du? Thumb up 10 Thumb down 3

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny