Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julskyltning

Julskyltning innebär att affärerna börjar placera juldekorationer i sina skyltfönster. Den dag som julskyltningen börjar kallas för skyltsöndag. Det är antingen den sista helgen i november eller den första advent. Denna söndag är den första dagen som butikerna har julskyltat i sina skyltfönster. Ofta brukar butikerna ha extraöppet denna söndag, även de som inte har öppet på söndagar i vanliga fall. Det brukar också vara underhållning, kanske stadens lucia sjunger eller någon kör som sjunger julsånger. Affärerna har också ofta extrapriser och speciella erbjudanden riktat mot de som är ute efter att köpa julklappar. Butikerna säljer också ofta fika eller bjuder på till exempel glögg och pepparkakor till sina kunder. För barnen är det också ofta aktiviteter och i de flesta städer erbjuds barnen möjlighet att träffa tomten, få sitta i hans knä och ge honom önskelistan.

Skyltsöndag med tradition

Julskyltningen i de svenska städerna är en av jultraditionerna och man går man ur huse för att se juldekorationerna i skyltfönstren till stadens butiker. I vissa städer är det tävlingar om vilken butik som har det vackraste eller bästa skyltfönstret. Förr i tiden var skyltningen näst intill helig. Butikerna jobbade med sina skyltfönster långt in på nätterna kvällarna innan det var dags för skyltfönster. De täckte sina skyltfönster med papper medan de höll på att arrangera och dekorera så att man inte skulle få någon skymt av det hela förrän allt var klart. På skyltsöndagen så avtäcktes alla fönster och det var dags att beundra butikspersonalens arbete.

Lång historia

I mitten av 1800-talet började affärerna att julskylta sina skyltfönster, men genombrottet för julskyltningen kom först att ske under 1890-talet i samband med elektricitetens spridning. Den första skyltsöndagen hölls i Stockholm år 1953. Julskyltning är således en tradition med historia. I början hade man alltid skyltsöndag på 1:a advent. Numera är den vanligen den sista helgen i november i stället. Många anser att det inte riktigt är samma känsla av julstämning längre eftersom affärerna börjar sälja julsaker redan i oktober och i många städer tidigareläggs skyltsöndagen för att julshoppingen ska kunna starta så tidigt som möjligt.

Julskyltningen vid NK i Stockholm är en återkommande tradition under juldagarna. Nordiska Kompaniet startade sin årliga tradition 1915 och varje år jobbar personal från tidig sommar och fram till dess att ridån går upp på skyltsöndagen med att planera och tillverka årets tema. Ett exempel på tema kan vara Drömjul eller Nordisk vinter. Temat är en väl bevarad hemlighet ända fram till avtäckningen. Förra året jobbade sex dekoratörer, fyra hantverkare och tre elektriker för att skapa minnesvärda skyltfönster i de sex stora fönstren utmed Hamngatan.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 har satt betyg, medelvärde: 3,33 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny