Julskinka – Recept och tips
Julskinka är enligt många svenskar ett måste på julafton. Den är en obligatorisk ingrediens på julbordet som äts under julhelgen. Julskinka är en rimmad skinka (från gris) som har kokats eller ugnsbakats och därefter griljerats med senap. När man kokar skinkan så brukar man ta vara på spadet för att använda till dopp i grytan. Julskinkans historia tros vara mycket gammal och anorna går så långt tillbaka som till förkristen tid. På den tiden var julskinkan en del i religiösa sammanhang, som exempelvis Särimner eller Gyllenborste.
I Sverige säljs varje år mellan 6000 och 7000 ton skinka. De julskinkor som vanligen säljs i affärerna är ofta stora och väger flera kilo styck. Numera har det också börjat säljas små julskinkor som passar för småhushåll. Förr såldes enbart skinkor som man själv fick såväl koka som griljera, men nu kan man köpa både färdigkokt och griljerad skinka om man så vill. Det finns också små förpackningar med färdigskivad, griljerad julskinka för den som kanske lever ensam och bara behöver några skivor julskinka till julbordet. Man kan också köpa skinkspad färdigt numera, ifall man vill ha dopp i grytan men inte vill koka skinkan. Det börjar bli allt vanligare att ugnsbaka skinkan istället för att koka den.
SÃ¥ griljerar du julskinkan
När man har kokt eller ugnsbakat skinkan så är det dags för griljering. Har man köpt en färdigkokt skinka så behöver man inte tänka på tillagningen, utan kan griljera den direkt. Såhär gör du för att griljera julskinkan: Man börjar med att skära loss nätet och den yttersta delen på den tillagade skinkan. Man ska dock lämna ungefär en halv centimeter av svålen. Därefter blandar man griljeringen och penslar på den på hela skinkan. Ströbröd pudras över griljeringen med hjälp av en finmaskig sil. Därefter ställs julskinkan in i ugnen och griljeras gyllenbrun, vilket tar mellan fem och tio minuter. När skinkan svalnat skär man den i tunna skivor.
Olika griljeringar
Kryddig julskinka
1 ägg
2,5 msk grovkornig, stark, söt senap
2,5 tsk malen ingefära
Skal från 1 apelsin
Ströbröd och kryddnejlikor
Blanda ihop ägg, senap, ingefära och apelsinskal. Bred griljeringen på skinkan. Sikta över ströbröd och stick in kryddnejlikorna.
Klassisk senapsgriljering
2 st äggulor
3-4 msk svensk senap
1 tsk potatismjöl
Ströbröd
Blanda ihop äggulor och senap. Man kan tillsätta potatismjöl för att få en fastare konsistens, men potatismjölet kan också uteslutas. Bred på griljeringen och sikta över ströbrödet.
Fransk griljering
100 g valnötter
3 msk dijonsenap
3 msk brun farinsocker
1 äggula
Finhacka valnötterna. Blanda nötter med senap, farin och äggula. Bred griljeringen på skinkan.
Mandelgriljering
1 äggula
2 msk svensk senap
2 msk flytande honung
2 krm malen kanel
1 påse mandelspån (50 g)
Blanda äggula, senap, honung och kanel. Bred griljeringen på skinkan, men spar ett par teskedar av griljeringen. Strö mandelspånet på skinkan och bred därefter över resterande griljering.
Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
Lämna en kommentar