Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julpynt

Till jul är det vanligt att man ställer fram julpynt av olika slag. Hur mycket eller lite julpynt man har i sitt hem är förstås en smaksak. Till julpynt hör alla de dekorationer som människor dekorerar sina hus och hem med i juletider. Till julpynt hör därför till exempel julgran, julkrubba, adventsstjärnor, adventsljusstakar, stearinljus, kulor, julgransljus, stjärnor, tomtar, halmbockar och mycket annat. Man räknar också in textilier med julmotiv eller i julens färger, som till exempel juldukar, julgardiner och även tavlor med julmotiv.

Julgran

Julgranen hör till det vanligaste julpyntet. Man kan ha en riktig julgran, jultall eller en konstgjord gran. Julgranen sitter i en julgransfot och dekoreras med ljus och olika slags pynt. Redan under 1400-talet började man ha julgran i Tyskland. Här i Sverige rapporteras om den första svenska julgranen år1741. I början var det förstås bara på godsen och herrgårdarna som seden med att ha julgran inomhus förekom. På denna tid var julgranen också bara en i mängden av dekorationer gjorda av levande kvistar som förekom i Sverige. Först omkring 1900 hade julgranen blivit populär såväl i bondstugorna som i herrgårdarna. På den tiden hade man oftast små julgranar som var placerade i en kruka på bordet. Man dekorerade julgranarna med levande ljus och godsaker som frukt och konfekt. Senare började man tillverka sina egna prydnader av papper och halm. Girlander med svenska flaggan på och svenska pappersflaggor att ha i toppen var också vanligt förekommande. I de större svenska städerna fanns det julgransprydnader att köpa från 1880-talet. Idag dekoreras julgranen ofta med en stjärna eller spira i toppen, en elektrisk ljusslinga, glittergirlanger, kulor, halmfigurer, pepparkakor, änglar, tomtar, hjärtan och djurfigurer.

Adventsljusstakar

Levande ljus och elektriska ljus är något man ofta pyntar med i juletider, framförallt här uppe i mörka och kalla Norden. Redan inför första advent plockar man fram adventsljusstakarna. Många sätter också en belyst adventsgran utomhus. Andra familjer dekorerar med ljusslingor på balkongen, i en buske eller omkring entrén inför advent. När det gäller adventsljusstakar är det vanligt med såväl elektriska ljusstakar att ha i fönstren som ljusstakar avsedda för stearinljus. De elektriska adventsljusstakarna har man oftast tända mest hela tiden från första advent och tills det att julen tar slut. De ljusstakar som är avsedda för stearinljus har plats för fyra ljus och tanken är att man tänder ett ljus i taget, ett ljus varje söndag i advent, som en nedräkning inför julen.

Julkrubba

Julkrubba är ett julpynt där man använder figurer för att arrangera en bild av Jesu födelse. Krubban sätts ofta i ett vackert miniatyrlandskap. I krubban finns Jesusbarnet liggande i sin krubba, jungfru Maria, Josef, de tre vise männen med sina kameler, herdar med sina lamm samt en åsna och en oxe. Den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assissi år 1223 och det har från början varit en katolsk tradition. Men även här i Sverige är det många hem som ställer fram en julkrubba som jultradition till Jesu åminnelse. På Grand Place i Bryssel arrangeras årligen en julkrubba i naturlig storlek, något som lockar många besökare.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bli först att sätta betyg!)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny