Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julotta

Julotta är en gudstjänst som hålls i kyrkan tidigt på juldagsmorgonen. Julottan är enligt många ett måste för att komma i julstämningen och för många så är julottan en viktig del av jultraditionen. Kyrkan lyses upp av levande ljus, man hör stämningsfulla julsånger, det är varmt och skönt i kyrkan och juldekorationerna smyckar hela kyrkan.

Julottan är till för alla

I Svenska kyrkan har julottan länge varit den dominerande gudstjänsten kring juletid, men den har på senare tid tappat mark till såväl julbönen som till julnattsmässan som hålls på julafton. Julbön är en annan gudstjänst som brukar hållas på julaftons eftermiddag och den hör till de mest besökta gudstjänsterna under året. Utformningen av julbönen varierar beroende på församling, men oftast består den av sång, predikan, läsning av julevangeliet och många gånger också ett julspel. Julnattsmässa, eller midnattsmässa som den också kallas, är en mässa som firas vid midnatt på julnatten. Mässan markerar övergången från advent till jul och denna typ av gudstjänst var tidigare vanligast i Romersk-katolska kyrkan, men har nu blivit allt mer populär även i Svenska kyrkan. Midnattsmässan i Peterskyrkan i Rom som leds av Påven brukar direktsändas på teve.

Tillsammans med adventsgudstjänsterna och de övriga julgudstjänsterna, så är julottan den kyrkodag som kyrkorna får besök av flest kyrkobesökare, framförallt av sådana som inte brukar gå i kyrkan vanligtvis. Trots att kyrkobesöken stadigt har minskat under de senaste årtiondena så är just julottan fortfarande välbesökt. Därför håller stora församlingar ofta julotta flera gånger på juldagsmorgonen. Så är det exempelvis i Täby kyrka som ligger utanför Stockholm, där man har en liten kyrka men många som vill gå i julotta. Därför hålls julotta både 05:00, 07:00 och ibland också 09:00 för att så många som möjligt ska få chans att ta del av julottan.

Traditionell julotta

Julotta har sitt ursprung i begreppet otta. Otta är helt enkelt den tidpunkt då natten börjar övergå till morgon. Förr om åren hölls ottesång i städerna alla söndagar och helgdagar. På landsbygden hölls sådana gudstjänster också under juletid. Enligt 1686 års kyrkolag skulle julottan börja klockan 06:00 på morgonen. Men numera hålls julotta också senare än så, ofta klockan 07:00 och 08:00. I några kyrkor hålls julotta redan klockan 04:00 på julnatten, som i Älmeboda kyrka som ligger i södra Småland.

Den sång som oftast inleder julottan är Var hälsad, sköna morgonstund. Men en annan sång som ofta används under jullottans inledning är När juldagsmorgon glimmar.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 har satt betyg, medelvärde: 4,50 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny