Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julkort

Årligen skickas mängder av julkort här i Sverige. Julkort är kort, typ vykort, som skickas till vänner och släktingar strax före jul. Julkorten finns i olika utförande och storlekar, men oftast så har de julmotiv. Julkort började i Sverige att skickas i slutet av 1800-talet. Såväl influenser som själva korten kom från Danmark och Tyskland. På den tiden var det vanligt att det stod Fridfull jul, Fröjdefull jul och Glad jul på julkorten. Idag står det oftast God Jul. Många av dagens julkort är kombinerade jul- och nyårskort och därför står det ofta God Jul och Gott nytt år på de kort som säljs idag. Förr kunde man skicka separata julkort och nyårskort.

Det första julkortet skapades av britten John Callcott Horsley år 1843. Detta julkort hade texten A Merry Christmas and a Happy New Year to You. Men det var först 1875 som tyskfödde Louis Prang började massproducera julkort i USA. Här i Sverige startade Axel Eliasson sitt konstförlag med vykortsproduktion år 1890. Sju år senare kom Jenny Nyström att börja teckna vykort och julkort för honom och sedan dess har hon skapat över 600 julkortsmotiv och de är populära än idag. Andra kända svenska julkortskonstnärer är Elsa Beskow, John Bauer och Curt Nyström.

Julkortens motiv

De vanligaste motiven på julkort är jultomtar, ljus, Jesusbarnet, julgranar, julklappar, kyrkor eller hos omgivna av snö. Julkortsmotiven har följt samhällsutvecklingen och man ser vissa trender när det gäller motiven. Det finns dels dem tidlösa motiven som alltid är populära, till exempel barn som åker kälke eller tomtar i skogen, dels finns det också de julkortsmotiv som anses ha tidstypiska uttryck som varierar genom åren.

Kring sekelskiftet kunde man se att de julgranar som avbildades på julkorten var små bordsgranar. Detta eftersom det inte var särskilt vanligt med stora julgranar som vi har idag, utan om man hade julgran inomhus så hade man en liten julgran i en kruka på bordet. På den tiden var granen inte alltid klädd och den hade förstås inte elektriska ljus eller sådant pynt vi är vana att se idag. Ofta såg man tomtar, barn eller änglar bära på julgranen på julkorten. Änglar var överhuvudtaget ett populärt motiv på den tiden. Under tjugotalet gick trenden i art déco och de flesta stora svenska konstnärer har någon gång designat ett julkort. På trettiotalet var det dåliga tider i Sverige, vilket märktes på julkorten eftersom romantiska motiv blev mer populära. Samtidigt kunde man se många moderna uppfinningar dyka upp även på julkorten. Exempelvis kunde man se Jultomten i ett flygplan eller en jultomte som hade en telefon på sitt skrivbord.

Julfrimärken

När man skickar julkort kan man använda sig av speciella julfrimärken. Dessa är något billigare än vanliga frimärken, men istället tar det några extra dagar innan korten når mottagaren. Om julkorten är frankerade med julfrimärken kan man skicka dem i de röda brevlådorna som ställs ut kring juletid på platser där de vanliga gula postlådorna står.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Bli först att sätta betyg!)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny