Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julkalender

Julkalender eller adventskalender är något som hör till jultraditionen i många hem. Det är ett roligt sätt att räkna ner mot julafton, framförallt för barnen, men det finns julkalendrar för vuxna också. En adventskalender är en anordning som har 24 stycken numrerade luckor. Ofta är den gjord i papp med en färgbild bakom luckan. Chokladkalendrar är också vanliga och då finns det en liten chokladbit bakom varje lucka i kalendern. Radio och teve har länge haft julkalendrar och då har det dels bestått av en kalender i papp med luckor som öppnas varje dag och dels ett radio- eller teveprogram som består av en slags följetong med lucköppning i slutet av programmet.

På senare tid har det kommit adventskalendrar på nätet också, framförallt från webbutiker som varje dag har ett förmånligt erbjudande (som gäller en dag) eller en ny tävling varje dag. För vuxna så har exempelvis teveprogrammet Bingolotto också julkalendrar där man kan vinna priser dagligen. Många föräldrar och förskolor har olika typer av paketkalendrar, där barnen får ett litet inslaget paket varje dag. Man kan på så sätt tillverka sina egna adventskalendrar och det är bara fantasin som begränsar.

Adventskalendrar i radio och teve

Redan 1957 började Sveriges radio att sända en speciell adventskalender och 1960 sändes den första adventskalendern i SVT.

Sveriges Radios julkalender är ett årligen återkommande radioprogram som sänds varje dag. Den första julkalendern hette Barnens adventskalender. Mellan 1960 och 1972 samkörde radio och tv samma julkalendrar, men ibland med olika namn. Sedan 1972 har dock kalendrarna varit olika för radio och tv. Ett undantag skedde 1976 då man repriserade Teskedsgumman både i radio och tv. År 2008 hade radions julkalender samma huvudpersoner som tevens julkalender, men handlingen skiljde sig åt. Kända julkalendrar genom tiderna är: I trollskogen, Julbåten Juliana, Tomtar på loftet, Jakten på julen, Bland tomtar och troll, Kråkan och Mamma Mu, Julshow med Allan och Martin, Den mytiska medaljongen och Nelly Rapp – En gastkramande jul.

Julkalendern i Sveriges Television är en årligen återkommande TV-serie som sänds varje dag från 1 december till julafton den 24 december. Varje år har det kommit en ny julkalender i tv och på så sätt har julkalendern i teve blivit en jultradition för barnen. Den första julkalendern som sändes i teve hette Titteliture. På den tiden var julkalendrarna inte egna programpunkter i tv-tablån, utan korta avsnitt som ingick i andra program. Idag är julkalendern en egen programpunkt på ungefär femton minuter per dag. De senare årets julkalendrar har också ofta kommit ut på DVD efteråt. Kända julkalendrar genom tiderna är: Herkules Jonssons storverk, Jul i Mumindalen, Fem myror är fler än fyra elefanter, Det blir jul på Möllegården, Albert och Herberts jul, Julpussar och stjärnsmällar, Julstrul med Staffan och Bengt, Ture Sventon privatdetektiv, Jul i Kapernum, Pelle Svanslös och Lasse-Majas detektivbyrå. År 1999 fick tittarna rösta fram den julkalender som varit den bästa på TV hittills. Mysteriet på Greveholm vann, tätt följd av Sunes jul, Teskedsgumman och Trolltider.

Här kan du köpa Julkalendern som DVD. Perfekt julklapp till barnen.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 har satt betyg, medelvärde: 2,33 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny