Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julgran

Ända sedan 1400-talet har man under julen plockat in gröna kvistar från granar in i stugorna. Kvistarna symboliserade hopp om framtiden och liv när allt annat var dött, och man hoppades att kvistarna skulle bringa liv och lycka till huset. I flera religioner pratar man om livets träd, vilket är en slags liknelse med Gud. Detta återfinns även i den nordiska mytologin och trädet Yggdrasil, en samlingsplats för de nordiska gudarna. Även om Yggdrasil vanligtvis sägs ha varit en ask, finns det även påståenden om att trädet var en idegran.

I Tyskland hade man inte bara kvistar inomhus, utan plockade in hela träd så som en, gran och mistel. Det tyska ordet för gran är Tannenbaum, vilket på 1500-talet gav upphov till sången ”O Tannenbaum” som numera räknas till en av de mer kända julsångerna.

Det är även från Tyskland som de första julgransdekorationerna kommer. Man började sätta ljus i granen som en symbol för nytt liv och ljus i mörkret, eftersom tiden kring jul var den mörkaste på året, och nytt ljus skulle komma med våren när julen var slut. För att ljusen skulle sitta rakt på grenarna hängde man tyngder i form av äpplen och annat i änden på grenarna. Detta utvecklades sedan till att bli en tradition där man hängde kakor, godis och annat i granen för att smycka den.

Det tog lång tid innan det i Sverige gick från några kvistar i stugan till en ståtlig julgran liknande den i Tyskland. Det var inte förrän i mitten på 1700-talet man kunde se dekorerade julgranar i Sverige och det skulle dröja ytterligare 100 år innan grannen skulle bli ett naturligt inslag i de flesta svenska hem kring juletid.

Stjärnan som sätts i toppen på granen är en symbol för stjärnan över Betlehem. Alternativet till stjärnan är att sätta en spira i toppen istället. Denna spira kommer från den nordiska mytologin och symboliserar Odens spjut. Julgranskulorna i olika färger kommer från traditionen att hänga äpplen i granen.

Denna tradition har även gett upphov till julgransplundringen, vilken äger rum på Tjugondag Knut, den 13:e januari. Julgransplundring innebär att man äter upp alla godsaker som hänger i granen. Ofta blandas plundringen med dans kring granen, olika lekar och sånger.

Varje jul säljs i Sverige ca 3 miljoner julgranar varje år. Den vanligaste gransorten som idag används som julgran är rödgran. Andra populära sorter är olika ädelgranar, så som silvergran, kungsgran och Lasiocarpa. Man bör dock akta sig för att plocka med en blågran hem, om man inte är beredd att ta konsekvenserna. Granen avger nämligen en doft som påminner om kattkiss när man rör vid den.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 har satt betyg, medelvärde: 1,00 av 5)
Loading...



1 kommentar

  1. Robban säger:

    Klickade fel på stjärnorna. 4 borde det vara om det stämmer som står.
    Det med spiran och Oden vart finns det att läsa mer om?

    Sätt betyg: Thumb up 0 Thumb down 1

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny