Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Julgodis

Maten är ett viktigt inslag i julfirandet, liksom julgodis. Under december så ägnar många en hel del tid åt att förbereda inför julen och en del av detta brukar vara att göra julgodis. Det finns många olika slags julgodis och det är förstås en smaksak vad man väljer att göra.

Typiskt julgodis är knäck, chokladbollar, kola, brända mandlar, marsipan (som eventuellt doppas i choklad), polkagrisar, ischoklad, mintkyssar, fransk nougat, chokladtryffel och äppleklubbor. Många tillverkar sitt eget julgodis, men man kan också köpa julgodis. Exempelvis köps ofta chokladaskar inför julen, till exempel Paradis, Alladin och After Eight. När man tillverkar godiset görs detta ofta ihop med barnen, så det blir ett sätt att umgås och en rolig familjetradition. Vissa typer av julgodis används också som dekoration, till exempel polkagrisar i julgranen, pepparkakshjärtan i fönstren samt dekorerade pepparkakshus.

Knäck

Knäck är en typ av julgodis som man oftast kokar själv. Knäck görs av sirap, socker, grädde och ibland någon form av smaksättning, som hackad mandel, vanilj eller choklad. Man kokar ihop ingredienserna och när smeten har lagom konsistens så fördelas den i små veckade pappersformar och ställs för att stelna. Knäck räknas tillsammans med ischoklad till ett obligatoriskt inslag på julbordet.

Ischoklad

Ischoklad är en av de enklaste godsakerna att göra ifall man vill tillverka julgodis. Därför gör man ofta ischoklad tillsammans med barnen eller låter äldre barn göra det själva. Förr bestod ischoklad av choklad och kokosfett, men idag kan man lika gärna använda smör eller margarin istället för kokosfett, eftersom det är enklare att handskas med. Ischoklad kan göras i en mängd olika varianter och man kan därför smaksätta med till exempel chili, kryddor och nötter.

Polkagrisar

Polkagrisar är en typ av hårt godis, ofta formade som stänger som är vit- och rödrandiga. Godiset tillverkas av vatten, socker, pepparmint, glukos och ättika. Numera finns också olika smaker att välja bland på polkagrisarna, till exempel jordgubbe, blåbär och hallon. Polkagrisar förknippas med julen och förr hade man ofta polkagrisstänger som dekorationer i julgranen, för att sedan äta upp dem i samband med julgransplundringen. Man kan tillverka polkagrisar själv, men det är inte enkelt, så polkagrisar tillhör den typ av godis som man vanligen brukar köpa. Ibland annat Gränna finns polkagristillverkning och man kan bland annat köpa polkagrisar på marknader.

Kola

Kola är ett klassiskt julgodis som finns i många olika smaker, till exempel gräddkola, lakrits eller pepparkaka. Kola tillverkas av mjölk eller grädde samt någon form av socker eller en blandning av socker och sirap. Kola har en karaktäristisk seg konsistens. Många tillverkar kola själv och kan då experimentera med olika smaker.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 har satt betyg, medelvärde: 5,00 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny