Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Gävlebocken

Gävlebocken är numera en väletablerad jultradition som har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser. Dess historia går tillbaka till år 1966, då Stig Gavlén kom på idén om att skapa en enorm halmbock som skulle sättas på Slottstorget i Gävle. Bocken kom på plats den första december 1966 och var då 13 meter hög, 7 meter lång och vägde hela tre ton. Bocken brann upp på nyårsafton vid midnatt och man hittade gärningsmannen, som åtalades för grov skadegörelse.

Fakta om Gävlebocken

Gävlebocken fyller 44 år i år (2010) och bocken invigs i slutet av november på Slottstorget. Årligen följs invigningen av en mängd olika människor. Förra året var det omkring 12 000 personer som deltog i invigningsfirandet. I slutet av november varje år så börjar webbkamerorna visa bockbyggandet och de visar sedan Gävlebocken i live-bild med uppdatering varje sekund. Förra året besöktes webbkamerorna 446 000 gånger från 140 olika länder. Många slår vad om hur länge bocken får stå innan den bränns ned eller förstörs på annat sätt. Man kan även satsa pengar på detta på flera onlinecasinon.

Bockens historia en följetong

De två nästkommande åren, 1967 och 1968, fick bocken stå kvar orörd. Året därpå brändes bocken återigen upp på nyårsafton. År 1970 blev bocken uppbränd redan sex timmar efter att den sattes upp. Det visade sig vara två kraftigt berusade ungdomar som gjort dådet. Man lyckades hitta olika bidragsgivare som sponsrade en ny Gävlebock, denna gång i vass. 1971 hade köpmännen i Gävle tröttnat på brända bockar och den naturvetenskapliga föreningen från Vasaskolan tog över istället, men deras lilla bock slogs snabbt sönder. 1976 var den en raggarbil som körde sönder bocken. 1979 brändes bocken innan den ens var uppsatt. En ny byggdes och impregnerades, men blev också saboterad och sönderbruten. Året därpå brann bocken ned på julafton, 1982 brändes den upp på Lucia och 1984 klarade den sig också bara tills natten mot Lucia då den återigen brändes ned. 1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok för första gången, 12.5 meter hög och den klarade sig ända till januari innan den brändes ned. 1986 tog köpmännen upp bockbyggandet igen och därefter har det varit två bockar, dels Köpmännens och dels Vasaskolans. Från 1988 blev Gävlebocken ett spelobjekt på engelska oddslistor. 1990 var ett av de få år som Gävlebocken klarade sig utan att bli nerbränd, men det var inte så konstigt eftersom det var många som satt som frivilliga vakter och vaktade bocken. År 1993 hamnade bocken återigen i Guinness rekordbok, denna gång var det Vasaskolans bock som knep platsen med sin 16 meter höga bock. 1996 började man för första gången bevaka Gävlebocken med webbkamera. 2001 brann bocken dagen före julafton och det var en 51-årig amerikan på besök i Sverige som tuttade eld på Gävlebocken. 2009 brändes bocken natten mot den 23 december och samtidigt utsattes webbkamerorna för en hackerattack, vilket gjorde att pyromanerna inte syntes på bild. Nu återstår att se vad som händer med Gävlebocken under 2010.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 har satt betyg, medelvärde: 4,60 av 5)
Loading...Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny