Mikrotofflan
Lägg dem i mikron och plocka 90 sekunder senare ut ett par supermysiga tofflor som håller värmen i ca 2 timmar.


Förstora ett foto
Ge bort en personlig tavla som julklapp. Fotot sätts på en canvas tavla, vilket kan liknas en målarduk uppspänd på träram.


Personlig Fotokalender
Skapa en personlig fotokalender med egna bilder!


Fånga sol. Sprid ljus!
Ställ din solburk i solen, när solen gått ner stänger du locket och - vips - har du en liten burk full av sol som sprider ljus, värme och mys!


Svävande lanternan
Tänd din lanterna och se den stiga mot himlen - tyst, graciös och vacker!


Chokladfontän
Fontänen håller smält choklad varm och rinnande. Mums!


Borat Mankini
Det finaste östeuropeisk tekoindustri kan erbjuda! Borat Mankini. Kan inte annat bli annat än uppskattad som Julklapp.


Advent

Advent är den period som inleder julfirandet. Ordet Advent kommer av latinets adventus (Domini), som betyder ankomst. Man syftar då förstås till Herrens ankomst. Advent har sin historia i adventsfirandet i julfastan – en fasteperiod som var 40 dagar lång och speglade påskfastan. Än idag ser man denna spegling av påskfastan, eftersom Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl under den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Advent räknas som den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret och traditionellt sett ur kyrkans perspektiv är advent en tid av fasta, förberedelser och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Förr var adventsperioden alltså 40 dagar lång, vilket omfattade sex söndagar. Från och med 1000-talet fick julfastan namnet ”advent” och man satte då tiden till fyra veckor, precis så lång som adventstiden är idag.

Nedräkning inför jul

Även om alla inte är kyrkligt intresserade idag så firar de flesta ändå advent. Numera ser man dock endast advent som en nedräkning inför jul. Advent inleds den fjärde söndagen före jul och adventstiden sträcker sig fram till julafton. De fyra söndagarna i advent kallas för första advent, andra advent, tredje advent och fjärde advent.

Det finns många sätt varpå man kan räkna ner tiden fram till julafton. Här på norra halvklotet tillhör advent och jul årets mörkaste tid och därför rymmer många hem en adventsljusstake. Antingen den variant som har fyra stearinljus, där man tänder ett ljus för varje söndag i advent som passerats eller den elektriska variant av adventsljusstake, som de flesta har tända hela tiden från första advent och fram till jul. En annan typ av nedräkning till jul är adventskalendern som finns i flera utföranden och som även finns som julkalender i radio och teve.

Adventsstjärnor

I nästan varje fönster lyser adventsstjärnor från första advent och fram tills efter jul. Denna sed kom från Tyskland, som de flesta andra av våra julseder. Någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland och 50 år senare kom traditionen till Sverige. I början hade man halmstjärnor eller pappstjärnor. Idag finns adventsstjärnor i olika slags material och de flesta är elektriskt upplysta. Adventsstjärnan symboliserar Betlehems stjärna, vilket var den stjärna som visade vägen för de tre vise männen fram till det nyfödda Jesusbarnet i krubban. Idag har adventsstjärnorna sällan någon religiös symbolik utan de används mest för att sprida julstämning och en längtan efter julafton.

Första advent

Första söndagen i Advent är den fjärde söndagen före juldagen och denna dag räknas också som den första dagen i kyrkoåret. Första advent är en dag då många besöker kyrkan, även de som kanske inte brukar vara flitiga kyrkobesökare annars. Det är en dag fylld med traditioner och framförallt är psalmvalet väldigt traditionsbundet. En adventsgudstjänst utan psalmerna Bereden väg för Herran och Hosianna förekommer sällan.

På första advent tänds det första ljuset i adventsljusstaken. Många sätter också upp en belyst adventsgran utomhus. Första advent är så att säga uppstarten för julfirandet, många börjar sitt julstök och julpyntande efter att man har passerat denna dag.

Vad tycker du om artikeln? Sätt betyg genom att klicka på stjärnorna:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 har satt betyg, medelvärde: 3,65 av 5)
Loading...3 kommentarer inskickade

 1. Anna säger:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Sådär. Bra eller dålig: Thumb up 4 Thumb down 14

 2. admin säger:

  Har ökat mellanrummet mellan raderna en del. Går det bättre att läsa texten nu?

  Populär. Vad tycker du? Thumb up 6 Thumb down 8

 3. premprida säger:

  det var en bra fakta om advent!!! =) 😉 😛

  Populär. Vad tycker du? Thumb up 7 Thumb down 4

Lämna en kommentar

Ditt namn

E-mail (publiceras ej)

Sajt


Meny